Tuesday, October 16, 2018
Text Size
   

Declaratii politice

Florin Constantinescu

 -Proiectul de buget pe anul 2011 este un buget pentru saracire

Intr-o declaratie politica, sustinuta in Sedinta de Plen a Senatului, senatorul PSD Florin Constantinescu a facut cateva ...

Continuare ...

-Sub ocrotirea unui stat dezinteresat, imbatranim stand la ghisee

Senatorul PSD de Iasi, Florin Constantinescu, a sustinut o declaratie politica în Sedinta de Plen a Senatului, intitulata ...

Continuare ...

-Aranjamentele dintre putere şi FMI trebuie interzise prin lege

România va mai trece printr-o criză economică. Nu este o ameninţare, ci o certitudine. 50,7% din participanţii la Forumul Economic de la Davos ...

Continuare...

-Guvernul Boc – un guvern ratat din prima secunda a numirii in functie

   Am cunoscut încă de la începutul acestui an un guvern incapabil să facă faţă crizei economice în care se afla România.

Continuare ... 

-Piatra de moara a economiei romanesti – conditiile drastice de accesare a unui credit

   Înaintea oricărei furtuni există un moment de linişte. Acum, la noi în ţară este o linişte bolnăvicoasă care prevesteşte o mare furtună.

Continuare ...

-PSD repara greseala facuta de altii pledand pentru acordarea de sprijin IMM-urilor din Romania

   Imediat după revoluţia din 1989 apăruse în România un joc de stradă denumit „Alba - neagra”.

Continuare ...

blog  

Ion Iliescu

 iliescu

 

 


  Victor Ponta

Victor Ponta


Mircea Geoana

geoana


Adrian Nastase

nastase


Miron Mitrea

mitrea


Sorin Oprescu

oprescu


Gheorghe Nichita

nichita


Catalin Ivan

Catalin Ivan


Blogul SCE

sce


Dionisie Afloroaei

dionisie

Stiri

Lansare PSD
Piatra de moara a economiei romanesti conditiile drastice de accesare a unui credit

Stimaţi colegi,
Doamnelor şi Domnilor
,

   Înaintea oricărei furtuni există un moment de linişte. Acum, la noi în ţară este o linişte bolnăvicoasă care prevesteşte o mare furtună. Este probabil ca această furtună să poarte numele de „marea destrămare naţională”. Cauza principală nu e criza mondială. Criza e doar un factor amplificator. Cine a călătorit recent în Occident a văzut imediat diferenţa!

   În România, feţele oamenilor sunt încrâncenate sau triste. Oamenii merg îngânduraţi pe stradă pentru că se gândesc ce să pună pe masă a doua zi sau cu ce îşi vor îmbrăca copiii la şcoală, la toamnă. În România, majoritatea salariaţilor aşteaptă leafa pentru a o da în aceeaşi zi pe datoriile făcute pentru o casă, o maşină sau pur şi simplu pentru nevoi personale. În România, cei care nu au luat un credit anul trecut, pentru că „au mai aşteptat”, nici n-o să-l mai vadă în acest an.

   Românii au trecut, în doar doi-trei ani, de la frumoasa frenezie a muncii la păguboasa disperare a jucătorului. Cele mai bune afaceri în România de azi sunt sălile de jocuri, cârciumile şi acatistele!. La noi, unul din doi români joacă la Loto şi câştigul e aşteptat cu sufletul la gură, ca o minune dumnezeiască, toţi amăgindu-de că în duminica asta vor câştiga pontul cel mare. La asemenea realităţi, avem o politică pe măsură!

   La noi, la alegerile europarlamentare, toate partidele au câştigat. Dar au câştigat doar locurile în Parlamentul European! Legitimitatea profundă, dată de o majoritate reală, nu există! Pentru că prezenţa a fost slabă, iar cauza o reprezintă lehamitatea de viaţa politică  pe care o au cetăţenii din România. V-o spun cu toată responsabilitatea şi tristeţea, chiar dacă în colegiul meu prezenţa a fost relativ bună.
 
   Aceasta este realitatea socio-politică. Realitatea economică este mult mai gravă şi, din păcate, nu se vede niciun semn bun. Privind din teritoriu, nu pot fi mulţumit de performanţele de până acum ale Guvernului. Ministerele economice fac joc de glezne, ministerele sociale dau mărunt din buze! Statul nu mai poate face nimic dacă nu e susţinut şi de voinţă politică.
Conform analiştilor în domeniu, economia a scăzut constant de la începutul anului. Aşa cum se arăta deunăzi, în aprilie există o aplecare în jos, o decelerare de 1% a creditelor noi acordate companiilor. Iar previziunile arată că procentul se va mări.

   Deşi vor să se autosusţină, întreprinderile, companiile mai mari sau mai mici nu vor reuşi nici măcar să mai ia un credit, darmite să-l plătească înapoi. Situaţia este simplă şi oarecum hilară. S-au impus astfel de condiţii încât companiile nu pot contracta un credit. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu persoanele fizice. Chit că suntem buni plătitori ai creditelor, experţii estimează că în următorii ani se vor dubla cazurile de incapacitate de plată, din cauza faptului că populaţia nu are economii, în timp ce riscul şomajului este din ce în ce mai mare.

Stimaţi colegi,

   Un calcul simplu ne arată că, odată ce o banca dă un credit unei companii sau întreprinderi în monedă străină să zicem, în condiţiile unei deprecieri a monedei locale, acesta este aproape imposibil de plătit. Cu cât rata neachitării creditelor este mai mare, cu atât pierderile sunt mai mari. Să zicem că o bancă  oarecare are un capital propriu pe care îl consumă dând credite. Cel puţin 10 procente din aceste credite nu mai pot fi încasate datorită incapacităţii de plată a companiilor. Capitalul propriu scade vizibil, iar banca respectivă are nevoie urgentă de capital proaspăt.

   Dacă banca-mamă nu reuşeşte să pună la dispoziţie filialei din România acest capital, filiala va da faliment. Iar dacă şi acest lucru se întâmplă, şi ca această filială mai sunt şi altele ale altor bănci, atunci sistemul economic s-ar duce de râpă, şi statul, de asemenea, ar da faliment. Şi atunci care ar fi singura variantă? Ca banca să intre în administrarea statului. Dar cine mai poate salva statul?  Vrem oare să se ajungă până aici? Iată întrebări pe care le consider esenţiale pentru o analiză a situaţiei actuale. Îngreunarea condiţiilor de creditare şi schimbarea legislaţiei în vigoare nu au făcut decât să dea întreprinderilor, dar şi oamenilor, o bâtă în moalele capului.

   Condiţia absolut necesară de a rezista anului critic pe care îl traversăm este aceea de a se revedea condiţiile creditării. Apreciem demersul domnului preşedinte Traian Băsescu de a discuta cu bancherii, dar acest lucru nu e suficient! Nu putem accepta să devenim sclavii unei conjuncturi, dar nici nu se poate face haiducie cu băncile!. „Creditul” şi „încrederea” sunt două cuvinte înrudite. Amândouă depind de predictibilitatea mediului socio-economic şi politic. Iar predictibilitatea este în strânsă corelaţie cu coerenţa şi buna aplicare a legilor.

   Suntem capabili să construim o strategie de relansare economică. Am mai făcut-o de-a lungul istoriei noastre. Vă propun să ne aplecăm asupra cadrului legislativ existent privind creditarea şi să vedem ce anume putem modifica pentru a înlesni accesul companiilor la credite şi a facilita relansarea economică a României.

Vă mulţumesc,   

Senator: ing. Florin Constantinescu

15.06.2009

 
< Precedent   Urmator >

PSD

PSD

PSD Iasi

Psd Iasi

Parlament

parlament

TSD Iasi

Tsd Iasi