Thursday, September 20, 2018
Text Size
   

Declaratii politice

Florin Constantinescu

 -Proiectul de buget pe anul 2011 este un buget pentru saracire

Intr-o declaratie politica, sustinuta in Sedinta de Plen a Senatului, senatorul PSD Florin Constantinescu a facut cateva ...

Continuare ...

-Sub ocrotirea unui stat dezinteresat, imbatranim stand la ghisee

Senatorul PSD de Iasi, Florin Constantinescu, a sustinut o declaratie politica în Sedinta de Plen a Senatului, intitulata ...

Continuare ...

-Aranjamentele dintre putere şi FMI trebuie interzise prin lege

România va mai trece printr-o criză economică. Nu este o ameninţare, ci o certitudine. 50,7% din participanţii la Forumul Economic de la Davos ...

Continuare...

-Guvernul Boc – un guvern ratat din prima secunda a numirii in functie

   Am cunoscut încă de la începutul acestui an un guvern incapabil să facă faţă crizei economice în care se afla România.

Continuare ... 

-Piatra de moara a economiei romanesti – conditiile drastice de accesare a unui credit

   Înaintea oricărei furtuni există un moment de linişte. Acum, la noi în ţară este o linişte bolnăvicoasă care prevesteşte o mare furtună.

Continuare ...

-PSD repara greseala facuta de altii pledand pentru acordarea de sprijin IMM-urilor din Romania

   Imediat după revoluţia din 1989 apăruse în România un joc de stradă denumit „Alba - neagra”.

Continuare ...

blog  

Ion Iliescu

 iliescu

 

 


  Victor Ponta

Victor Ponta


Mircea Geoana

geoana


Adrian Nastase

nastase


Miron Mitrea

mitrea


Sorin Oprescu

oprescu


Gheorghe Nichita

nichita


Catalin Ivan

Catalin Ivan


Blogul SCE

sce


Dionisie Afloroaei

dionisie

Stiri

Lansare PSD
Impozitul forfetar o povara mult prea grea pentru IMM-uri

Doamnelor şi domnilor colegi,

   Avem impozit forfetar! Să ne bucurăm sau să socotim mai bine câţi oameni îşi vor încheia afacerea şi câţi vor intra în şomaj? Am înţeles cu toţii că suntem în criză financiară. S-a declarat, s-a demonstrat, se trăieşte de fiecare dintre noi într-un fel sau altul.

   Nu s-a înţeles - şi consider că s-a făcut o mare greşeală din acest punct de vedere pentru că lumea nu este informată, nu i se spune, nu i se explică - de ce Guvernul trebuie să impună alte taxe şi impozite? Şi dacă tot avem impozit forfetar atunci la ce mai e bună cota unică de impozitare?

   Se discută de câteva săptămâni despre acest impozit forfetar. Sâmbătă am luat la cunoştinţă că el a fost impus, urmând a se aplica de la 1 mai. Vă spun sincer, eu unul am rămas uluit! Cu câtă nonşalanţă finanţiştii declarau deunăzi: „Dacă nu poţi plăti nici măcar 500 de euro la stat, anual, închide!”

   Socotelile pe care le-am făcut în acel moment au fost următoarele: o firmă care are un venit de 12 000 euro anual trebuie să plătească 500 euro, adică 4, 16% din acest venit; pe când o firmă care are un venit anual de 30 milioane euro trebuie să plătească 5000 euro anual adică 0, 016% din venit. Cele două procente denotă clar faptul că firmele mici vor muri şi odată cu ele vom asista la îngroşarea rândurilor falimentarilor şi şomerilor, şomeri pe care statul îi va plăti la un moment dat.

   Ori aceste cifre nu au fost gândite deloc. Măsurile mi se par pripite şi cred cu tărie că se impune o reevaluare mai ales în ceea ce priveşte microîntreprinderile care au o cifră de afaceri mai mică de 12 000 euro. În altă ordine de idei, impozitul forfetar s-ar fi putut aplica microîntreprinderilor cu o mărime minimă a cifrei de afaceri de peste 100.000 lei. De asemenea, puteau fi exceptate de la aplicarea impozitării microîntreprinderile cu un bun comportament fiscal înaintea crizei, adică a celor care au avut profit şi au plătit impozitul aferent acestuia sau cifrei de afaceri, dar care, din cauza crizei financiare au mers în pierdere. O altă soluţie ar fi fost diferenţierea impozitului pe 2 sau 3 tranşe ca mărime similar sistemului practicat în Franţa în funcţie de mărimea cifrei de afaceri, asigurând astfel suportabilitatea lui de către unele microîntreprinderi.

Doamnelor şi domnilor,

   Mărturisesc că mă aşteptam la mai multă înţelepciune din partea finanţiştilor noştri. Au trecut destul de rapid peste capitolul referitor la dialogul cu partenerii sociali. Mai pe scurt, doleanţa majoră a acestora ar fi fost împiedicarea de la faliment a zeci de mii de firme. Lasaţi-mă să cred că acest impozit va fi o povară mult prea grea pentru IMM-uri. Ceea ce mi s-a părut însă de-a dreptul aberant este să susţii că impui taxe şi impozite pentru a-i prinde pe evazionişti, pentru a evita evaziunea fiscală. Asta înseamnă să te acuzi că nu îţi poţi face treaba aşa cum trebuie, adică Ministerul Finanţelor nu reuşeşte să-i prindă pe evazionişti şi impune taxe şi impozite.

   Mai mult decât atât, aş afirma că stabilirea impozitului poate da naştere mai multor evazionişti decât până acum. În acest sens înclin să cred că statul îşi permite puţin cam mult şi, din păcate, nu poate controla aceste lucruri. Efectele socio-economice ale unei astfel de măsuri nu poate duce decât la mărirea numărului de muncitori la negru, descurajarea iniţiativelor micilor întreprinzători.

Stimaţi colegi,

   Am fost uluit şi dintr-un alt motiv. Majoritatea ţărilor afectate de criză au redus impozitul pe profit sau au scutit temporar plata unor taxe. În Cehia, de exemplu, impozitul pe profit a fost redus, în Danemarca firmele pot amâna plata unor taxe cu o lună de zile, în Marea Britanie s-a permis amânarea plăţii impozitelor pentru societăţile care au fost afectate de perioada de criză şi care pot demonstra necesitatea unor astfel de amânări.

   Aş vrea să văd şi în România o măsură la fel de consistentă. Sunt aproape convins că nu o voi vedea în curând. La fel cum nu văd cum vom diminua noi sărăcia, cum garantăm bunăstarea oamenilor, unde este egalitatea şi securitatea socială dacă vom continua să supunem firmele şi oamenii unor asemenea poveri.   


Vă mulţumesc,

Senator: ing. Florin Constantinescu

 
< Precedent   Urmator >

PSD

PSD

PSD Iasi

Psd Iasi

Parlament

parlament

TSD Iasi

Tsd Iasi