Thursday, September 20, 2018
Text Size
   

Declaratii politice

Florin Constantinescu

 -Proiectul de buget pe anul 2011 este un buget pentru saracire

Intr-o declaratie politica, sustinuta in Sedinta de Plen a Senatului, senatorul PSD Florin Constantinescu a facut cateva ...

Continuare ...

-Sub ocrotirea unui stat dezinteresat, imbatranim stand la ghisee

Senatorul PSD de Iasi, Florin Constantinescu, a sustinut o declaratie politica în Sedinta de Plen a Senatului, intitulata ...

Continuare ...

-Aranjamentele dintre putere şi FMI trebuie interzise prin lege

România va mai trece printr-o criză economică. Nu este o ameninţare, ci o certitudine. 50,7% din participanţii la Forumul Economic de la Davos ...

Continuare...

-Guvernul Boc – un guvern ratat din prima secunda a numirii in functie

   Am cunoscut încă de la începutul acestui an un guvern incapabil să facă faţă crizei economice în care se afla România.

Continuare ... 

-Piatra de moara a economiei romanesti – conditiile drastice de accesare a unui credit

   Înaintea oricărei furtuni există un moment de linişte. Acum, la noi în ţară este o linişte bolnăvicoasă care prevesteşte o mare furtună.

Continuare ...

-PSD repara greseala facuta de altii pledand pentru acordarea de sprijin IMM-urilor din Romania

   Imediat după revoluţia din 1989 apăruse în România un joc de stradă denumit „Alba - neagra”.

Continuare ...

blog  

Ion Iliescu

 iliescu

 

 


  Victor Ponta

Victor Ponta


Mircea Geoana

geoana


Adrian Nastase

nastase


Miron Mitrea

mitrea


Sorin Oprescu

oprescu


Gheorghe Nichita

nichita


Catalin Ivan

Catalin Ivan


Blogul SCE

sce


Dionisie Afloroaei

dionisie

Stiri

Lansare PSD
PSD repara greseala facuta de altii pledand pentru acordarea de sprijin IMM-urilor din Romania

Doamnelor şi domnilor,

   Imediat după revoluţia din 1989 apăruse în România un joc de stradă denumit „Alba - neagra”. La orice colţ de bloc, în piaţă, mii de oameni rămâneau cu portofelele goale, răniţi în orgoliul propriu şi păcăliţi de mentorii unor astfel de jocuri pentru că nu ghiceau unde se află obiectul ascuns. Obiectul era de obicei o bilă pitită într-unul din cele trei sau mai multe piese de culoare albă sau neagră.

   Jocul devenise un ritual în gări, autogări, transformându-se într-un adevărat spectacol cu aplauze la scenă deschisă atunci când vreun păcălit câştiga într-un final tot ce jucase, chiar mai mult decât atât. Astăzi, după 20 de ani asistăm la un altfel de joc, la un nivel mai ridicat, dar pe care tot aşa îl putem numi: Alba – neagra cu economia naţională. Mentorii unui astfel de joc nu sunt greu de intuit. Sunt toţi cei care, în disperare de cauză, iau firmelor tot felul de dări, impun măsuri austere, lăsându-le totuşi să joace pe piaţă, chiar dacă au un portofel gol. Apoi, pentru ca spectacolul să fie mai fulminant, pentru ca ei să primească aplauze, contabilizate în voturi, se erijează drept salvatori, oferind firmelor aşa-zisele ajutoare de stat. Lucrurile nu stau chiar aşa.

Stimaţi colegi,

   Suntem în plină criză economică. Porivit estimărilor analiştilor economici, vâful crizei nu a fost încă atins.
O analiză scurtă a situaţiei actuale ne conduce spre câteva concluzii pe care, daţi-mi voie să vi le enumăr: numărul şomerilor a crescut, veniturile de zi cu zi ale românilor s-au micşorat considerabil, firme dau faliment în fiecare săptămână, iar când nu dau faliment îşi mută activitatea în altă ţară, românii nu-şi mai permit case iar băncile nu mai dau credite. Iată România în care trăim şi în care am fost aleşi.

   PSD şi-a asumat guvernarea în acest an dificil dar nu şi-a asumat politicile de austeritate iniţiate de unii membrii ai Guvernului Boc. Nu ţinem cu dinţii de această guvernare şi vrem ca românii să nu sufere din cauza neajusurilor produse de măsurile proaste pe care le-au visat peste noapte unii şi pe care le-au aplicat a doua zi, fără minim de expertiză. În multe state ale Uniunii Europene economia, în general şi IMM-urile, în particular sunt ajutate să reziste crizei financiare.

   Astfel, Scoţia  a introdus un „Cadru financiar temporar” prin care companiile sunt sprijinte pe perioada crizei economice. Cehia a dublat valoarea pachetului de stimulare a economiei la 3,3 miliarde de dolari, adică aproape 2% din PIB. Franţa a pregătit un pachet de stimuli economici cu o valoare de 26 miliarde euro, adică 1,3% din PIB, stimuli ce vor duce la crearea a aproximativ 100 000 locuri de muncă. În Germania s-a aprobat un pachet de stimuli economici în valoare de 50 miliarde euro – care include investiţii în infrastructură şi reduceri de taxe. Marea Britanie va cheltui peste 700 milioane dolari pentru lupta împotriva şomajului. Concret, companiile vor primi 2500 lire pentru fiecare persoană nou angajată care va lucra la firma respectivă mai mult de 6 luni. Marea Britanie a elaborat de altfel un plan mai mare prin care se combat efectele crizei. Din acest plan face parte şi reducerea taxei pe valoare adăugată de la 17,5% la 15%. Şi acestea sunt doar câteva din exemple. 

   Grupul parlamentar de sprijin pentru IMM-uri a iniţiat împreună cu Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii un proiect de lege privind măsurile de ajutor de stat pentru sprijinirea accesului la finanţare în contextul actualei crize financiare şi economice. Prin acest proiect câteva zeci de firme vor primi subvenţii şi vor putea rezista. Sute de oameni vor scăpa de şomaj. Considerentele pentru care a fost nevoie de o astfel de politică nu trebuie să le amintesc pentru că toţi le cunoaştem.
Abordarea acestui subiect trebuie făcută dintr-o altă perspectivă:  comunicarea către IMM-uri privind posibilitatea ca acestea să aibă acces la sprijinul acordat este destul de proastă.

   Pot să vă dau câteva detalii cu privire la acest lucru. Accesul IMM-urilor la ajutoarele de stat este un proces foarte dificil pentru trei pătrimi din totalul lor. Mai mult de jumătate din totalul IMM-urilor reclamă lipsa de comunicare, lipsa informaţiilor privind ajutoarele de stat. Până acum s-a observat că procentul firmelor care au beneficiat de sprijin de stat este extrem de scăzut. Mai pe scurt, domnilor colegi, lucrurile stau aşa: Comunicarea Comisiei Europene permite adoptarea unor măsuri suplimentare de ajutor de stat aplicabile IMM-urilor şi companiilor mari printr-un cadru specific.

   În România, politicieni de prim rang se bat cu pumnul în piept că ei fac, ei dreg, salvează economia şi aşa plecată pe apa sâmbetei, ei scot din impas IMM-urile, dau ajutoare, ca şi când ar face-o din propriul buzunar, lăudându-se cu milostivenia lor, că vorba aceea, suntem în an electoral. Tot în România cei care ar trebui să primească aceste ajutoare habar nu au de existenţa lor, nu deţin nicio informaţie privind procedura acordării ajutoarelor de stat iar dacă ştiu procedeul, întâmpină dificultăţi cu pregătirea documentaţiei corespunzătoare.

  Nu este normală această lipsă de informaţii şi consider că toate IMM-urile şi companiile pot solicita ajutor de stat. Este necesar a se întocmi cât mai grabnic normele metodologice de aplicare a unei  astfel de legi iar procedura trebuie explicată din capul locului. Propun colegilor din alte partide să lase deoparte retorica electorală şi, decât să arate că ei sunt salvatorii economiei naţionale, mai degrabă ar informa pe cei interesaţi de mersul lucrurilor.

   Îi auzeam deunăzi pe membrii ai Guvernului mimând declarativ  salvarea sectoarelor importante ale economiei, abordând cifre aiuritoare şi exclamând că am trecut cu brio de etapa cea mai grea a crizei. Nu este deloc aşa. Pe români prea puţini îi interesează acest joc de glezne pe care îl fac cei din PD-L. Pe oameni îi interesează ce pun pe masă a doua zi, cu ce bani îşi duc copii la şcoală la toamnă şi aşa mai departe. Pe patroni îi interesează cum îşi pot salva firma şi ce ajutor pot primi pentru a nu-şi da oamenii afară, de pildă.

   Efortul susţinut al PSD de a face ceva real pentru economie şi pentru aceste firme, departe de nu ştiu câte vorbe de duh, este mai mult decât necesar.  Sunt convins că împreună cu colegii mei din Senat şi din Camera Deputaţilor putem face mult mai mult decât să vorbim atunci când avem o cameră aţintită asupra noastră.
Dacă cei cu care am ales să guvernăm pentru binele românilor au ales să joace alba – neagra, de dragul spectacolului, daţi-ne voie să nu alegem acest joc ingrat de a-i îmbogăţii pe unii în detrimentul altora, cu riscul de a nu primi aplauze, dar cu certitudinea că am realizat ceva pentru economia noastră.


Vă mulţumesc!


Senator: Ing. Florin CONSTANTINESCU  

25 mai 2009

 
< Precedent   Urmator >

PSD

PSD

PSD Iasi

Psd Iasi

Parlament

parlament

TSD Iasi

Tsd Iasi