Thursday, September 20, 2018
Text Size
   

Declaratii politice

Florin Constantinescu

 -Proiectul de buget pe anul 2011 este un buget pentru saracire

Intr-o declaratie politica, sustinuta in Sedinta de Plen a Senatului, senatorul PSD Florin Constantinescu a facut cateva ...

Continuare ...

-Sub ocrotirea unui stat dezinteresat, imbatranim stand la ghisee

Senatorul PSD de Iasi, Florin Constantinescu, a sustinut o declaratie politica în Sedinta de Plen a Senatului, intitulata ...

Continuare ...

-Aranjamentele dintre putere şi FMI trebuie interzise prin lege

România va mai trece printr-o criză economică. Nu este o ameninţare, ci o certitudine. 50,7% din participanţii la Forumul Economic de la Davos ...

Continuare...

-Guvernul Boc – un guvern ratat din prima secunda a numirii in functie

   Am cunoscut încă de la începutul acestui an un guvern incapabil să facă faţă crizei economice în care se afla România.

Continuare ... 

-Piatra de moara a economiei romanesti – conditiile drastice de accesare a unui credit

   Înaintea oricărei furtuni există un moment de linişte. Acum, la noi în ţară este o linişte bolnăvicoasă care prevesteşte o mare furtună.

Continuare ...

-PSD repara greseala facuta de altii pledand pentru acordarea de sprijin IMM-urilor din Romania

   Imediat după revoluţia din 1989 apăruse în România un joc de stradă denumit „Alba - neagra”.

Continuare ...

blog  

Ion Iliescu

 iliescu

 

 


  Victor Ponta

Victor Ponta


Mircea Geoana

geoana


Adrian Nastase

nastase


Miron Mitrea

mitrea


Sorin Oprescu

oprescu


Gheorghe Nichita

nichita


Catalin Ivan

Catalin Ivan


Blogul SCE

sce


Dionisie Afloroaei

dionisie

Stiri

Lansare PSD
Interpelare

   In prezent, bugetele de care beneficiaza proiectele de investitie (pe mediu, de exemplu) sunt anuntate ca fiind ferme, in Lei, in contextul in care sursa de finantare este in cea mai mare masura asigurata prin fondurile de coeziune - in Euro.

Catre: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE

In atentia : d-lui Ministru Gheorghe Pogea 

GRUPUL PARLAMENTAR PSD+PC

INTERPELARE

Adresata: Domnului Gheorghe Pogea
        Ministerul : Ministerul Finantelor Publice
       De catre dl. senator : Florin Constantinescu
       Circumscriptia electorala : 24
       Colegiul electoral:         3 Iasi
       Grupul Parlamentar :   PSD

     Sedinta Senatului din data de: 11.05.2009
Obiectul interpelarii :Finantarea contractelor din fondurile de coeziune.

Stimate Domnule Ministru,

 Documentatiile de Atribuire pentru aceste Contracte impun insa ca preturile cu care antreprenorii liciteaza aceste proiecte sa fie  ferme,  fixe in Lei, deci angajante si nerevizabile in consecinta.

    Derularea proiectelor se face pe o perioada de aproximativ trei ani; cea mai mare parte a costurilor aferente executiei proiectelor se realizeaza insa dupa aproximativ un an si jumatate, cand incepe procurarea de echipamente. Aceste echipamente,in marea lor majoritate, vor fi sigur importate de la furnizori de marca pentru a se putea raspunde conditiilor de calitate si exigentelor tehnice impuse de beneficiari in caietele de sarcini/ documentatiile de atribuire.

     Lansarea primelor proiecte finantate din fondurile de coeziune s-a produs in intervalul de timp in care Romania a intrat intr-o perioada de depreciere semnificativa a monedei nationale. Este necesar sa se precizeze ca aceste proiecte de reabilitare “la cheie” a unor obiective importante includ cheltuieli (costuri) masive in Euro, care se refera la echipamentele si materialele importate.  In acelasi timp, conditiile contractuale prezentate in caietele de sarcini nu cuprind clauze care sa protejeze atat pe beneficiarii proiectelor cat si pe antreprenori  fata de consecintele unor astfel de evenimente economice nedorite cum sunt variatiile cursului de schimb valutar.

   Astfel, ca o prima consecinta, valoarea bugetelor (estimate in Euro) inainte de deprecierea monedei nationale,  prin conversia in Lei efectuata la momentul lansarii anunturilor de participare pe SEAP, transforma automat un buget corect estimat initial in Euro, intr-unul subestimat -  in Lei.

   In acest fel, proiectele lansate in prezent in procedura de achizitie devin proiecte cu un mare risc de schimb valutar, din moment ce o foarte importanta parte din costurile aferente echipamentelor si materialelor se vor realiza direct in Euro (si chiar daca furnizorii locali accepta plata in Lei, aceasta este conditionata oricum de rata de schimb €/Leu la momentul efectuarii platii). Consecintele acestei realitati pot afecta amblele parti implicate intr-un proiect, atat pe beneficiari cat si pe antreprenori.

     Intr-un astfel de context, companiile cu reputatie in domeniile de real interes public si care pot garanta realizarea cu succes a proiectelor vor renunta sa mai participe la licitatii si, pe de alta parte, intr-un viitor apropiat, eventualele proiecte aflate deja in curs de derulare vor intampina dificultati serioase datorita problemelor financiare intampinate de antreprenori. 

   Este evident ca in eventualitatea unor fluctuatii ale ratei de schimb valutar antreprenorii vor fi expusi unor importante costuri suplimentare generate de aceste fluctuatii, imprevizibile in prezent (nici bancile si nici alte institutii financiare nu se angajeaza in prezent asupra unei previziuni privind acest aspect) si imposibil de suportat de catre antreprenori in viitorul apropiat.

   Chiar si in situatiile in care se stipuleaza in conditiile contractuale existenta unei formule de indexare a costurilor bazate exclusiv pe inflatie, o depreciere a monedei nationale ar putea conduce implicit la evolutia indicilor considerati pana la valori ce ar putea genera cresterea semnificativa a platilor in lei si in acest fel bugetele proiectelor nu ar mai putea fi controlate nici chiar de beneficiarii acestora.

   Deasemenea, poate nu ar fi de neglijat sa ne punem problema  ce s-ar intampla in cazul unei aprecieri a Leului in raport de Euro. In aceasta situatie beneficiarii vor deconta, in Lei, pentru partea de proiect direct dependenta de Euro, valori posibil mult mai mari decat ar fi necesar sa se plateasca in realitate. Oricum, este necesar sa se mentioneze faptul ca, in prezent, desi antreprenorii sunt obisnuiti sa trateze aspectele generate de riscurile de schimb valutar, realitatea de pe pietele financiare si lipsa de lichiditati nu le mai permit acestora in prezent posibilitatea de a asigura nici chiar “hedging”-ul.

  Toata problemele descrise mai sus ar putea fi evitate din start intr-un mod foarte simplu: Atat timp cat fondurile de coeziune sunt asigurate in Euro, in cazul contractelor care beneficiaza de aceasta finantare s-ar putea permite declararea partii/proportiei din contract direct dependenta de Euro iar partea respectiva din contract ar putea fi platita antreprenorilor in Lei, la rata de conversie valutara corespunzatoare zilei in care se efectueaza plata. Acesta este cea mai simpla posibilitate de a proteja proiectele / investitiile atat de necesare Romaniei, asigurand o abordare corecta atat fata de beneficiarii proiectelor cat si fata de antreprenorii care le vor executa. Solicit raspuns scris si verbal.

Va multumesc,
Cu deosebit respect ,
       Colegiul Senatorial nr.3 Iasi
       Circumscriptia electorala nr.24
       Senator PSD ing. Florin Constantinescu

11.05.2009

 
< Precedent   Urmator >

PSD

PSD

PSD Iasi

Psd Iasi

Parlament

parlament

TSD Iasi

Tsd Iasi